Lørdag d. 29. februar 2020, kl. 10:00

Den Jesus, som kirken forkynder, er den opstandne Herre. Og ved et nærmere eftersyn er det også den opstandne, der fortælles om i vore evangelier, tydeligst i Johannesevangeliet. Det ligger også i selve evangeliernes væsen af at være skrifter skrevet til brug ved gudstjenesten. Alligevel er der i de sidste omkring 250 år brugt enorme kræfter på at afdække en ”historisk Jesus”, dvs. hvem Jesus var, og hvad han ville, før han blev kirkens forkyndte Kristus. Men der er én ting, som i denne sammenhæng som regel bliver overset. Og det er, at Paulus og hans breve på en tidslinje faktisk går forud for evangelierne. I en erkendelse af denne kendsgerning er der i dag også i forskningen en voksende tendens til at forstå Markusevangeliet og de senere evangelier som udslag af eller modifikationer af Paulus’ teologi. Med denne forståelse udgør evangelierne ikke en overlevering ved siden af og uafhængig af Paulus og hans teologi. Tværtimod er der tale om en udfoldelse eller korrektion af den i fortællingens form.

Mogens Müller
Havsteenstuen, Sct. Jørgens Kirke